Kişisel Sınırlar ve Koruma Yöntemleri

Olumlu bir benlik kavramını veya kendi imajını korumak için sağlıklı kişisel sınırları belirlemek ve öğrenmek gereklidir.

Başkalarına ve kendi kendimize saygımız, öz değerimiz olduğunu ve başkalarına bizi tanımlamasına izin vermemenin yollarını aramamızın yoludur.Kişisel sınırlar, başkaları tarafından manipüle edilmek, kullanılmak veya ihlal edilmekten kendimizi korumak için oluşturduğumuz fiziksel, duygusal ve zihinsel sınırlardır. 

Kişisel sınırları belirlemek, dürüstlüğünüzü korumak, kim olduğunuzun sorumluluğunu almak ve hayatınızı kontrol altına almak demektir.

https://www.bilgiustam.com/resimler/2018/01/11021_personal-space-600x465-300x233.jpg

Sağlıklı kişisel sınırları nasıl oluştururuz?

Kişisel sınırlarınıza hakkınız olduğunu bilin. Sadece hakkın yanında, başkalarının size nasıl davrandığından da sorumlusunuzdur. Sınırlarınız, hayatta neyin kabul edilebilir olduğuna neyin olmadığına izin veren filtreler gibi davranır. Güçlü bir kimlik anlayışı içinde olduğu gibi, sizi koruyan ve tanımlayan sınırlarınız yoksa, başkalarından değer hissi türetme eğilimindesinizdir. Bu durumdan kaçınmak için açık ve belirleyici sınırlar koyun böylece başkalarının sınırlarına saygı duyun, sonra bunları uygulamak için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olun. İlginçtir ki, zayıf sınırları olanların başkalarının sınırlarını ihlal etme eğiliminde oldukları gösterilmiştir.

Diğer insanların ihtiyaç ve duygularının kendi olduğunuzdan daha önemli olmadığını kabul edin.

Hayır demeyi öğrenin. Çoğumuz insanlara eğlendirmeye ve herkesi barındırmaya çalışarak kendimizi sıklıkla dezavantajlı konuma düşürüyoruz. Bencil olmak istemiyoruz, bu yüzden kişisel ihtiyaçlarımızı arka plan üzerine koyduk ve refahımıza yararlı olmayabilecek şeyleri yapmayı kabul ediyoruz. Aslında, sağlıklı kişisel sınırlara sahip olmak için belirli bir miktar “bencillik” gereklidir. Kendi pahasına başkalarını memnun etmeye çalışarak, hiç kimseye bir iyilik yapmazsınız.

https://www.bilgiustam.com/resimler/2018/01/11021_kisisel-sc4b1nc4b1rlar-300x195.jpg

Kabul edilemez bulduğunuz eylemleri ve davranışları belirleyin. Başkalarına ne zaman hattı terk ettiğini, uygunsuz davranmalarını ya da sizi herhangi bir şekilde saygısızca davradıklarını görmelerini sağlayın. Duygusal ve fiziksel alana ihtiyaç duyduğunuzda başkalarına söylemekten korkmayın. Başkalarından herhangi bir baskı olmaksızın gerçekte kim olduğunuza kendiniz izin verin. İstekleriniz doğrultusunda yapılmaması gereken işlemleri öğrenin.
Güven ve kendine inan. Sen üstündeki en yetkili makamsın. Kendini en iyi sen biliyorsun. Neye ihtiyacınız olduğunu, neyi istediğinizi ve değerli olduğunuzu bilirsiniz. Sizin için başka kimsenin karar vermesine izin vermeyin. Sağlıklı sınırlar, başkalarının yeteneklerine ve bireyselliğine saygı duymanızı mümkün kılmaktadır.

Sağlıksız Sınırların Bulguları

*Başkalarını memnun etmek için kişisel değerlere veya haklara karşı çıkmak

*Başkalarının sizi tanımlamasına izin vermek

*Hayır demediğinde kötü veya suçlu hissetmek.
*Kötü muamele gördüğünde konuşmamak.

*Bir kişiye sormadan dokunmak
*İzniniz olmadan dokunulmayı kabul etmek.

Sağlıklı kişisel sınırlara sahip olduğumuz zaman


*Kendimize olan güvenimizi ve sağlıklı bir benlik konsepti geliştiririz.
*Gerçeklikle daha fazla temas halinde oluruz.
*Diğerleriyle daha iyi iletişim kurabiliriz.
*Daha tatmin edici ilişkiler geliştiririz.
*Hayatlarımız üzerinde daha kararlı ve kontrol sahibi oluruz.

                                                                                                                Uzman Klinik Psikolog

                                                                                                                  Aslıhan Değerli

Etiket: sınırlar, kendini koruma, psikolog, izmir psikolog, akran zorbalığı, ergenlik, okul, psikoloji, benlik saygısı, kişisel sınırlar, aile, iş, alsancak psikolog, aslıhan değerli, değerli psikoloji