Panik Atak ve Kendi Kendine Yardımın İpuçları

 

PANÄ°K BOZUKLUÄžU

Bir sebep yokken aniden ortaya çıkan; göÄŸüste sıkışma, daralma,çarpıntı,nefes daralması, terleme gibi belirtiler gösteren bir bozukluktur. Toplumda oldukça yaygın olarak görülen panik bozukluÄŸu ataklara ve atakların sonucuna iliÅŸkin sürekli bir kaygı duyma , ataklardan korunmak amacıyla yapılan bir takım kaçınma davranışları eÅŸlik eder.

Genellikle kiÅŸi atak sonucu hastaneye gittiÄŸinde fizyolojik bir rahatsızlıktan dolayı bu durumu yaÅŸamadığını öÄŸrenir.

Panik bozukluÄŸu baÅŸlangıç yaşı daha çok 20li yaÅŸlar olmak ile birlikte, yaÅŸamın herhangi bir döneminde de görülebilir.  Kadınlarda , erkeklere oranla yaklaşık iki kat daha sık görülmektedir.

PANÄ°K ATAK

Aniden  ortaya çıkan genellikle 10 dakika ile 30 dakika arası süren; ilk 10 dakikada en yoÄŸun ÅŸekilde yaÅŸanan  ÅŸiddetli korku ve kriz anıdır. Süresi nadiren bir saate kadar çıkabilir. Bir panik atakta aÅŸağıdaki belirtilerden en az 4’ü bulunur.

Belirtileri

Kalp atışının hızlanması, çarpıntı

Terleme

GöÄŸüste sıkışma veya aÄŸrı hissi

Karın ağrısı veya bulantı

Titreme

Kontrolu kaybetme, çıldıracak gibi hissetme

Ölüm korkusu

Bayılacak gibi olma, baÅŸ dönmesi

ÜÅŸüme ya da ateÅŸ basması

Etrafı veya kendini tuhaf hissetme

Kalp krizi mi yoksa panik atak mı?

Panik atak semptomlarının çoÄŸu fizikseldir ve çoÄŸu zaman bu semptomlar o kadar ÅŸiddetlidir ki, kalp krizi geçirdiÄŸinizi düÅŸünebilirsiniz. Aslında, panik atak geçiren birçok insan yaÅŸamı tehdit edici bir tıbbi sorun olduÄŸuna inandıkları ÅŸeyin tedavisi için doktora veya acil servise tekrar tekrar baÅŸvuru yapar. GöÄŸüs aÄŸrısı, yüksek kalp atış hızı veya solunum zorluÄŸu gibi semptomların olası tıbbi nedenlerini dışlamak önemli olsa da, potansiyel bir neden olarak göz ardı edilen paniktir.

 

  Panik bozukluÄŸu anlamak için birbiri ile yakından iliÅŸkili olan korku ve kaygı kavramlarını da ele almak önemlidir.

 

  Korku; aniden karşımıza çıkan durumlarda gösterdiÄŸimiz reaksiyondur. Bu ‘tehlikeli’ algısı kiÅŸide yavaÅŸ ya da kaç tepkilerini oluÅŸturur.  KiÅŸi ya kalıp durum/olay ile baÅŸ edecek kendini savunacak ya da tehlikeden uzaklaşıp kurtulmayı tercih edecek. Bu hayati baÅŸ etme yöntemi biyolojik bir reaksiyondur.

 ÖrneÄŸin ormandasınız ve üzerinize doÄŸru kocaman bir ayı geldiÄŸini düÅŸünün.  Bu durumda korku tepkisi  vermeniz normaldir ve sizi hayatta tutar. SavaÅŸ ya da kaç tepkisi burda devreye girer.

  Korku, vücudumuzda ani deÄŸiÅŸikliklere sebep olmaktadır.  Nabız artar, göz bebekleri büyür, terleme, hızlı nefes alıp verme gibi fizyolojik deÄŸiÅŸiklikler gözlemlenir.  

 

 

 Kaygı ise daha çok gelecek ile ilgili endiÅŸeleri içermektedir. Korku kadar her zaman somut olmamak ile birlikte daha yavaÅŸ ortaya çıkan ve tanımlanması korkuya göre daha karmaşık bir duygudur.  Uykusuzluk, iç bulantısı, kaslarda gerginlik ve gelecek hakkında endiÅŸeli olma en sık görülen belirtileridir. Ülkemizde de en sık görülen ÅŸekli öÄŸrencilerde karşılaÅŸtığımız sınav kaygısıdır.

Korku ve kaygıyı arttıran en önemli sebeplerden biri de panik bozukluÄŸu olan kiÅŸinin yeni bir atağın gelecek olmasından sürekli korkuyor ve kaygılanıyor olmasıdır. Panik bozukluÄŸun kısır döngüye dönüÅŸmesinde bu sebep oldukça etkilidir. Atakların artmasından korkma, hastaneye yetiÅŸememe, kalp krizi geçirip ölme ya da kontrolü kaybetme gibi ciddi kaygılar yaÅŸanabilmektedir.  Yukarıda saydığımız bu tepkilerin kronikleÅŸmesi depresyon, kaygı bozukluÄŸu gibi sorunlara da yol açabilmektedir.

 

P'nin hikayesi

P. ilk panik atağını altı ay önce geçirdi. Ofisinde aniden yoÄŸun bir korku dalgası hissettiÄŸinde önemli bir iÅŸ sunumu için hazırlanıyordu. Sonra oda dönmeye baÅŸladı ve kusacakmış gibi hissetti.Tüm vücudu titriyordu, nefesini yakalayamıyordu ve kalbi göÄŸsünden çarpıyordu. Bölüm geçinceye kadar masasını tuttu, ama onu derinden salladı.

P. üç hafta sonra bir sonraki panik atağını geçirdi ve o zamandan beri artan sıklıkta meydana geldi. Ne zaman ve nerede bir saldırı geçireceÄŸini asla bilemez, ama halka açık bir yerde olmaktan korkar. Sonuç olarak, arkadaÅŸlarıyla dışarı çıkmak yerine iÅŸten sonra evde kalıyor. Ayrıca, panik atak geçirirse kapana kısılma korkusuyla 12. kattaki ofisine asansöre binmeyi reddediyor.

 

Beklenti kaygısı - Panik ataklar arasında kendinizi rahat hissetmek yerine, normal kendiniz gibi hissetmek yerine, endiÅŸeli ve gergin hissedersiniz. Bu endiÅŸe gelecekteki panik atakları geçirme korkusundan kaynaklanmaktadır. Bu “korku korkusu” çoÄŸu zaman mevcuttur ve aşırı derecede engelleyici olabilir.

Fobik kaçınma - Bazı durumlardan veya ortamlardan kaçınmaya baÅŸlarsınız. Bu kaçınma, kaçındığınız durumun önceki bir panik ataÄŸa neden olduÄŸu inancına baÄŸlı olabilir. Ya da panik atak geçirirseniz kaçışın zor olacağı yerlerden kaçınabilir ya da yardımın kullanılamayacağı yerlerden kaçınabilirsiniz. Aşırı alındığında, fobik kaçınma agorafobi olur.

Agorafobi ile panik bozukluÄŸu

Agorafobinin geleneksel olarak halka açık alanlardan ve açık alanlardan korktuÄŸu düÅŸünülüyordu. Ancak, agorafobinin panik atak ve panik bozukluÄŸunun bir komplikasyonu olarak geliÅŸtiÄŸine inanılmaktadır.Herhangi bir noktada geliÅŸebilmesine raÄŸmen, agorafobi genellikle tekrarlayan ilk panik ataklarınızdan bir yıl sonra ortaya çıkar.

Agorafobik iseniz, kaçışın zor veya utanç verici olacağı durumlarda panik atak geçirmekten korkarsınız.Ayrıca yardım alamayacağınız bir alanda panik atak geçirmekten de korkabilirsiniz. Bu korkular yüzünden gittikçe artan durumlardan kaçınmaya baÅŸlarsınız.

ÖrneÄŸin, kaçınmaya baÅŸlayabilirsiniz:

Alışveriş merkezleri veya spor alanları gibi kalabalık yerler.

Arabalar, uçaklar, metrolar ve diÄŸer seyahat türleri.

Sosyal toplantılar, restoranlar veya panik atak geçirmenin utanç verici olduÄŸu diÄŸer durumlar.

Panik tetiklemesi durumunda fiziksel egzersiz.

Alkol, kafein, ÅŸeker veya belirli ilaçlar gibi paniÄŸi tetikleyebilecek belirli yiyecek veya içecekler.

Kendini güvende hissettiren birinin ÅŸirketi olmadan bir yere gitmek. Daha ciddi vakalarda, yalnızca evde güvende hissedebilirsiniz.

Panik atak nedenleri ve panik bozukluÄŸu

Her ne kadar panik atak ve panik bozukluÄŸun kesin nedenleri net olmasa da, panik atak olma eÄŸilimi olan ailelerde görülür. Ayrıca mezun olmak, iÅŸ yerine girmek, evlenmek ya da bebek sahibi olmak gibi ana yaÅŸam geçiÅŸleriyle de bir baÄŸlantı olduÄŸu görülüyor. Sevilen birinin ölümü, boÅŸanma veya iÅŸ kaybı gibi ÅŸiddetli stres de panik atakları tetikleyebilir.

Panik atak  tıbbi durumlar ve diÄŸer fiziksel nedenlerden de kaynaklanabilir. Panik belirtileri çekiyorsanız, aÅŸağıdaki olasılıkları elemek için önce bir doktora görünmek önemlidir:

Mitral kapak prolapsusu, kalp kapaklarından biri doÄŸru kapanmadığında meydana gelen küçük kalp problemi

Hipertiroidi (aşırı aktif tiroid bezi)

Hipoglisemi (düÅŸük kan ÅŸekeri)

Uyarıcı kullanımı (amfetaminler, kokain, kafein)

Ä°laç geri çekilmesi

Doktor kontrolü sonrası tıbbi bir tanı yok ise yaÅŸadığınız durum yüksek ihtimal  panik atak veya panik bozukluktur.

Panik atak için kendi kendine yardım ipuçları

Panik ataklarınız hakkında ne kadar güçsüz veya kontrolsüz hissediyor olsanız da, kendinize yardım etmek için yapabileceÄŸiniz birçok ÅŸey olduÄŸunu bilmek önemlidir. AÅŸağıdaki kendi kendine yardım teknikleri, paniÄŸin üstesinden gelmenize yardımcı olmak için büyük bir fark yaratabilir:

Panik ve kaygı hakkında bilgi edinin . Panik hakkında daha fazla ÅŸey bilmek, sıkıntınızı gidermek için uzun bir yol kat edebilir. EndiÅŸe , panik bozukluÄŸu ve panik atak sırasında yaÅŸanan savaÅŸ ya da uçuÅŸ tepkisi hakkında bilgi edinin. Panik yaparken duyduÄŸunuz hislerin ve hislerin normal olduÄŸunu ve çıldırmayacağınızı öÄŸreneceksiniz.

Sigara, alkol ve kafein kullanmaktan kaçının. Bunların hepsi, hassas insanlarda panik ataklarına neden olabilir. Ayrıca, diyet hapları ve soÄŸuk algınlığı ilaçları gibi uyarıcılar içeren ilaçlara dikkat edin.

Solunumunuzu nasıl kontrol edeceÄŸinizi öÄŸrenin. Hiperventilasyon, panik atak sırasında ortaya çıkan birçok hissi (baÅŸ dönmesi ve göÄŸsün sıkılığı gibi) saÄŸlar. Öte yandan, derin nefes almak panik belirtilerini hafifletebilir. Nefesinizi kontrol etmeyi öÄŸrenerek, kendinizi endiÅŸeli hissetmeye baÅŸladığınızda kendinizi sakinleÅŸtirebilirsiniz. Ve nefesinizi nasıl kontrol edeceÄŸinizi biliyorsanız, ayrıca korktuÄŸunuz duyuları yaratma olasılığınız da azalır.

GevÅŸeme tekniklerini uygulayın. Düzenli olarak uygulandığında meditasyon ve progresif kas gevÅŸetme gibi aktiviteler vücudun gevÅŸeme tepkisini güçlendirir  (kaygı ve panikle ilgili stres tepkisinin ters hali) ve bu rahatlama uygulamaları sadece rahatlamayı arttırmaz, aynı zamanda neÅŸe ve eÅŸitlik duygularını da arttırır.

Aileniz ve arkadaÅŸlarınızla yüz yüze görüÅŸmeyi ihmal etmeyin. Anksiyete belirtileri, kendinizi izole hissettiÄŸinizde daha da kötüleÅŸebilir, bu nedenle düzenli olarak sizi önemseyen kiÅŸilere ulaşın. Gidecek kimsenin olmadığını düÅŸünüyorsanız, yeni insanlarla tanışmanın ve destekleyici arkadaÅŸlıklar kurmanın yollarını keÅŸfedin.

Düzenli egzersiz. Egzersiz, doÄŸal bir endiÅŸe gidericidir, bu nedenle çoÄŸu gün en az 30 dakika hareket etmeye çalışın (üç 10 dakikalık seans kadar iyidir). Hem kollarınızı hem de bacaklarınızı hareket ettirmeyi gerektiren ritmik aerobik egzersiz - yürüyüÅŸ, koÅŸu, yüzme veya dans gibi - özellikle etkili olabilir.

Yeterince dinlendirici bir uyku al. Yetersiz veya düÅŸük kaliteli uyku kaygıyı daha da kötüleÅŸtirebilir, bu yüzden gece yedi ila dokuz saat arası rahat uyku almaya çalışın. Ä°yi uyumak sizin için sorunsa, iyi bir gece uykusu almak için bu ipuçları yardımcı olabilir.

 

 

 

 Panik Atak ve Panik BozukluÄŸu Tedavisi

Panik atak, panik bozukluÄŸu ve agorafobi ile mücadelede en etkili profesyonel tedavi ÅŸekli BÄ°LÄ°ÅžSEL DAVRANIÅžÇI PSÄ°KOTERAPÄ°’ dir. Tabi ki baÅŸka tedavi seçenekleri de vardır.

BiliÅŸsel Davranışçı Psikoterapi , panik ataklarınızı sürdüren veya tetikleyen düÅŸünce kalıplarına ve davranışlarına odaklanır ve korkularınıza daha gerçekçi bir ışıkla bakmanıza yardımcı olur. ÖrneÄŸin, sürüÅŸ sırasında panik atak geçirdiyseniz, gerçekten olacak en kötü ÅŸey nedir? Yolun kenarına çekmek zorunda olsanız da, arabanızı çarpmanız veya kalp krizi geçirmeniz muhtemel deÄŸildir. Gerçekten feci hiçbir ÅŸeyin olmayacağını öÄŸrendikten sonra, panik deneyimi daha az korkutucu hale geliyor.

Panik bozukluÄŸu için maruz kalma terapisi, panikin fiziksel duyumlarını güvenli ve kontrollü bir ortamda deneyimlemenizi saÄŸlayarak size daha saÄŸlıklı baÅŸa çıkma yollarını öÄŸrenme fırsatı sunar. Hiperventilasyon yapmanız, başınızı bir yandan diÄŸer tarafa sallamanız veya nefesini tutmanız istenebilir. Bu farklı egzersizler panik belirtilerine benzer hislere neden olur. Her pozlamada, bu iç bedensel duyumlardan daha az korkarsınız ve panik üzerinde daha fazla kontrol hissedersiniz.

Agorafobi ile panik bozukluÄŸu için maruz kalma terapisi, korktuÄŸunuz ve kaçındığınız durumlara maruz kalmayı da tedaviye dahil edilir. Belirli fobiler için maruz kalma terapisinde olduÄŸu gibi, panik kaybolmaya baÅŸlayana kadar korkulan durumla yüzleÅŸiyorsunuz . Bu deneyim sayesinde, durumun zararlı olmadığını ve duygularınızı kontrol edebileceÄŸinizi öÄŸrenmiÅŸ olursunuz.

Panik atak ve panik bozukluÄŸu için Psikiyatrik ilaçlar

Panik bozukluÄŸu semptomlarının bazılarını geçici olarak kontrol etmek veya azaltmak için ilaç kullanılabilir.Ancak, sorunu tedavi etmez veya çözmez. Ä°laç ÅŸiddetli vakalarda faydalı olabilir, ancak takip edilen tek tedavi olmamalıdır. Ä°laç tedavisi, panik bozukluÄŸunun altta yatan nedenlerini ele alan psikoterapi ve yaÅŸam tarzı deÄŸiÅŸiklikleri gibi diÄŸer tedavilerle birleÅŸtirildiÄŸinde en etkilidir.

Kullanılan ilaçlar ÅŸunları içerebilir:

Antidepresanlar. Ä°ÅŸe baÅŸlamaları birkaç hafta sürüyor, bu yüzden onları sadece panik atak sırasında deÄŸil, sürekli almak zorundasınız.

Benzodiazepinler. Bunlar çok hızlı hareket eden anksiyete önleyici ilaçlar (genellikle 30 dakika ila bir saat içinde). Panik atak sırasında onları almak, semptomların hızlı bir ÅŸekilde giderilmesini saÄŸlar. Bununla birlikte, benzodiazepinler oldukça bağımlılık yapar ve ciddi geri çekilme semptomlarına sahiptir, bu nedenle dikkatli kullanılmaları gerekir.

  Birçok tedavi seçeneÄŸi vardır. Önemli olan artık bu durumu deÄŸiÅŸtirmek için bir adım atmaktır.

Panik atak geçiren birine nasıl yardım edebilirim?

Panik atak geçiren bir arkadaÅŸ veya sevilen birini görmek korkutucu olabilir. Solunumları anormal derecede hızlı ve sığ olabilir, baÅŸ dönmesi veya sersemlik hissi verebilir, titreyebilir, terleyebilir, bulantı hissedebilir veya kalp krizi geçirdiklerini düÅŸünebilirler. Bir duruma paniÄŸe kapılmış tepkilerinin ne kadar irrasyonel olduÄŸunu düÅŸünürseniz düÅŸünün, tehlikenin sevdiklerinize çok gerçek geldiÄŸini hatırlamak önemlidir. Sakin olmalarını ya da korkularını en aza indirmelerini söylemek kolay olmayacaktır. Ancak sevdiklerinize panik atak yapmalarına yardım ederek, gelecekteki saldırılara karşı daha az korkmalarına yardımcı olabilirsiniz.

Sakin olmak. Sakin, anlayışlı ve yargılayıcı olmayan olmak, sevdiklerinizin panikini azaltmaya yardımcı olacaktır.

Sevdiklerinizi nefeslerine odaklayın. Arkadaşınızın oturması için sessiz bir yer bulun ve ardından birkaç dakika boyunca yavaÅŸ ve derin nefes almaları için onlara rehberlik edin.

Fiziksel bir ÅŸey yap. Birlikte, kollarınızı kaldırın ve indirin ya da ayaklarınızı damgalayın. Sevdiklerinizin stresinden bazılarını yakmanıza yardımcı olabilir.

Çevrenizdeki beÅŸ ÅŸeyi isimlendirmelerini isteyerek ya da ortak bir ilgi alanı hakkında rahatça konuÅŸarak arkadaşınızı kendi düÅŸüncelerinden uzaklaÅŸtırın.

Sevdiklerinizi yardım isteyin. Panik atak bittikten sonra, sevdikleriniz önünüzde bir saldırı geçirmekten utanmış olabilirler. Onları rahatlatın ve kaygıları için yardım almaya teÅŸvik edin.

 

 

                                                                                                    Uzm. Klinik Psk.
                                                                                                   Aslıhan DEÄžERLÄ°

 

Etiket: panik, panik atak, panik bozukluk, panik atakta kendi kendine yardım, kalp krizi belirtileri, panik atak nasıl yenilir, sorularla panik atak,izmir psikolog panik atak, izmir psikoterapi, bilişsel davranışçı terapi, değerli psikoloji, uzman klinik